- Företag
- Lokaler
- Aktuella projekt
- Gjuteriet
Gjuteriet i Södertälje
Den stora gjuteribyggnaden har profilerat Södertälje med sin höga skorsten sedan 1924. Den har stått och förfallit sedan sista verksamheten i huset stängde på 1980-talet.
Kulturarv rustas upp
Gjuteriet är helt unikt och när det nu renoveras med varsam hand av proffsiga hantverkare i samarbete med antikvarier och andra experter så förvaltar vi ett industriellt arv och tar med det in i framtiden.
Byggnadsvärde, historiskt värde, moderniseringar, effektiviseringar och nya bekvämligheter… det många olika parametrar att ta hänsyn till.
En industrihistoria att ta vara på
Södertälje har en stark industrihistoria. Tillsammans med byggnaden där Tom Tits Experiment ligger idag symboliserar Gjuteriet denna stolta historia av industri, framtidstro och uppbyggnad.
Vi värnar om Södertäljes industrihistoria. Vi tror att historiska perspektiv hjälper oss att omfamna hela bredden av samhällsutvecklingen.
Så bevaras de karaktäristiska detaljerna
Den industriella karaktären i byggnaden Gjuteriet måste bevaras för att den historiska industrimiljön ska vara kvar på platsen. Gjuteriet är en av få byggnader från Södertäljes storhetstid som industristad som finns bevarad.
En detalj som ska behållas är traverser i taket; de har vi sparat och ska behålla. Vi har även sparat ventilationshuvor för att bevara industrimiljön. De ska sättas tillbaka på taket fast de inte används längre. Vi ska enbart installera gamla strömbrytare, så att man nästan ska återuppleva känslan av produktion som fanns på platsen.
Rustas upp från golv till tak
Grunden i Gjuteriet är gjutna stolpar som går ner i backen, byggnaden står superstadigt och har inga sättningsskador.
Vad blir det för golv sedan, när Gjuteriet ska få hyresgäster? Blir det dansgolv, kontor, saluhall eller restaurang? Vi vet ännu inte hur huset ska användas, och vi väntar med hyresgästanpassningar, men golvet kommer att bli nytt med kapillärbrytande singel.
Grön betong och grönt stål
Hållbarhet och miljöfrågor är viktiga i alla steg i detta projekt. Grön betong är inte grön, men den kallas så, för att den är framtagen och fraktad med miljön i åtanke. Samma sak är det för grönt stål. Det är lite bättre för vår miljö, företagen är certifierade för att de klimatkompenserar och har schyssta transporter.
Arbetet ses över av antikvarie
En kulturhistorisk byggnadsdokumentation avgör: ”det här kan ändras, det här måste bevaras”.
Allt arbete på Gjuteriet görs i samverkan med antikvarie. Emma Tibblin är kommunens sakkunniga och ser över arbetet. Ändringar på byggnaden kräver bygglov och då skriver Emma ett yttrande eftersom Gjuteriet är av kulturhistoriskt värde.