Saltskog gård

Efter en omfattande renovering med kulturarvet i fokus är nu Saltskog gård, en gång hem för industrimagnaten Carl Fredrik Liljevalch, åter i fint skick.

Kulturhistoriska detaljer återställs efter drygt ett års renovering

År 2021 tog Telge Fastigheter över Saltskog gård. Då var gården i eftersatt skick och huvudbyggnaden hade senast renoverats tidigt 90-tal.

Renoveringen av gården har tagit drygt ett år och efter en hård och kall vinter blev renoveringen klar i oktober 2024. Per Nilsson Jobs som är projektledare på Telge Fastigheter och ansvarig för renoveringen, har haft ett fint samarbete med stadsantikvarie Emma Tibblin som har tagit fram gamla kulturvärden i byggnaderna. Tillsammans har de tagit fram den ursprungliga färgsättningen och försökt efterlikna den i största möjliga mån.  

- Jag har tidigare arbetat som snickare med kulturfastigheter, som kyrkor. Så jag har ett stort intresse för byggnader som Saltskog gård och uppskattar snickarglädjens detaljer och värde, vilket har varit till stor fördel i förhandlingar med entreprenörer. Man får ge och ta. Det har varit lite stressigt med täta ekonomiuppföljningar men också oerhört spännande, säger Per.

Från kurort till kulturarv

Under 1880-talet flyttade Carl Fredrik Liljevalch till Saltskog gård av hälsoskäl, då Södertälje var omtalat för sin rena luft. Saltskog gård blev hans kurort och under sin tid på gården hann Liljevalchs sätta sin prägel både ut- och invändigt.

Liljevalch är även känd för sitt konstsamlande och Liljevalchs konsthall på Djurgården byggdes av stiftelsen i hans minne. Som berest man hämtade han inspiration från sina vistelser och gjorde bland annat en engelsk trädgård på gården. Gården pryds även än i dag av sin alldeles egna äppelsort, Saltskogsäpplet.

En tid efter Liljevalchs bodde även Carl Hultgren med frun Fanny Hultgren på gården. Liljevalch och Hultgren är de enda som haft Saltskog gård i privat ägo som bostad.

Villa Elghem som står på gården i dag var ursprungligen avsedd som en utställningspaviljong på Stockholmsutställningen 1897, dock hamnade den aldrig där. Liljevalch köpte sedan upp villan och flyttade den hem till Saltskog gård. Namnet har den fått av Reinhold Elgenstierna, vän till Liljevalch som sedan bosatte sig i villan.

Historiska byggnader återfår sin glans

I dag har Saltskog gård fått nytt liv utvändigt. På huvudbyggnaden har Telge Fastigheter bytt tak, målat och rustat upp fasaderna samt installerat en bergvärmeanläggning.

Även Villa Elghem har fått nytt liv. Fjällpanelen som smyckar nedre delen av fasaden har bytts ut. Eftersom den delen lutar ut från byggnaden har den fått utstå slitage genom åren. Taket har bytts ut och villan är ommålad i färger som efterliknar originalet.

Konst och kultur på Saltskog gård

Saltskog gård används i dag som konstnärlig och kulturell verksamhet. Övervåningen i huvudbyggnaden hyrs ut som ateljéer till konstnärer som är verksamma i Södertälje och på nedervåningen hittar man större publika ytor för musiksammankomster och vernissage.

Framöver ser Telge Fastigheter ett behov att även rusta upp trädgården och vägen till byggnaderna på gården. Villa Elghem har stor potential och det finns önskemål att renovera Elghem invändigt för att i framtiden användas som Artist in Residence, boende för konstnärer. 

- Det finns mycket på önskelistan men allt får ta sin tid. Vi vill bevara gårdens unika karaktär samtidigt som vi utvecklar den för framtiden. Det handlar inte bara om att rusta upp för tillfälliga behov, utan om att skapa en långsiktig lösning som både konstnärer och den bredare allmänheten kan dra nytta av, berättar Per.