Våtkompost

Toalettvattnet från hushållen i Hölö samlas in för att behandlas och användas som gödsel. Målet är att minska påfrestningarna på miljön och samtidigt bidra till ett mer hållbart jordbruk.

Så tar vi hand om avloppsvattnet

På anläggningen i Hölö omvandlas uppsamlat avloppsvatten från enskilda tankar till näringsrik växtnäring för spridning på åkermark i ett lokalt kretslopp. Se hur det går till i filmen.

Syfte: att minska övergödningen

Toalettavfall från enskilda avlopp i Södertälje är ett mycket stort miljöproblem. Många avlopp rinner rakt ut i naturen och bidrar till övergödningen av Östersjön och Mälaren.

I Hölö är problemen speciellt allvarliga. Kyrksjön och Lillsjön hör till landets mest övergödda insjöar.

Avloppsvattnet tas om hand

Därför har Telge Nät, i samarbete med Södertälje kommun och LRF Mälardalen, inlett ett arbete med att omvandla avloppsvattnet till gödsel.

Anläggningen i Hölö har möjlighet att ta emot 1 500 kubik toalettvatten varje år. Det orenade vattnet tas om hand och komposteras i stället för att rinna rakt ut i sjöar och vattendrag.

Reningen görs genom att våtkompostera vattnet och sedan tillsätta urea. Urea höjer pH-värdet vilket dödar bakterier i vattnet. Den första spridningen av hygieniserat gödsel gjordes sommaren 2013.